Είναι μία επιστημονική μέθοδος χειρισμού των μαλακών ιστών που επιδρά στο μυϊκό, στο νευρικό και στο κυκλοφορικό σύστημα με μεγάλη αποτελεσματικότητα και προσφέρει ανακούφιση, αναζωογόνηση, χαλάρωση και ευεξία μέσα από μια σειρά επιδέξιων χειρισμών.
Σκοπός της θεραπευτικής μάλαξης είναι η αποκατάσταση των τραυματισμένων ιστών του σώματος, αποτελεί βασικό κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης σε ένα ευρύ φάσμα παθολογιών και συνίσταται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Σε ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα, η θεραπευτική μάλαξη βοηθά στη μείωση του πόνου, στη χαλάρωση των μυϊκών σπασμών (Trigger point) και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αιματώνει και θεραπεύει τους μύες, αυξάνει την ελαστικότητα τους και κατά συνέπεια βοηθά στην αποκατάσταση και στην πρόληψη των τραυματισμών.
Λοιπά οφέλη
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Προωθεί την οξυγόνωση των κυττάρων.
• Αποβάλλει το ψυχολογικό στρες χαμηλώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης.
• Προκαλεί μια αίσθηση ευημερίας μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών (φυσικές ορμόνες της ευτυχίας του σώματος).
• Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.
• Συμβάλλει σε έναν ποιοτικότερο και πιο ξεκούραστο ύπνο χάρη στην απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Αντενδείξεις
Η μάλαξη απαγορεύεται να εφαρμοσθεί σε:
• Πυρετικές καταστάσεις
• Καταστάσεις αρτηριοσκλήρυνσης, γιατί μπορεί να προκληθεί βλάβη στα τοιχώματα των αγγείων
• Λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, οστρακιά κ.ά.
• Περιπτώσεις αιμοφιλίας, δεδομένου ότι δημιουργούνται αιματώματα εξαιτίας της τάσης του οργανισμού να αιμορραγεί από ασήμαντες αιτίες
• Κιρσούς, γιατί είναι δυνατόν να επιφέρει ρήξη στα τοιχώματα των αγγείων
• Πρόσφατα τραύματα και εγκαύματα, γιατί διακόπτει την επούλωσή τους
• Θρομβώσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος μετατόπιση του θρόμβου
• Κακοήθεις όγκους, γιατί ενισχύει τις μεταστάσεις ή την ανάπτυξή τους
• Δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, ιοί, ψωρίαση, έρπης ζωστήρας, γιατί είναι επώδυνες
• Οξύ στάδιο φλεγμονωδών καταστάσεων, διότι μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση
• Καρδιακά νοσήματα
• Φλεγμονώδεις καταστάσεις της κοιλιάς (σκωληκοειδίτιδα, οξεία γαστρεντερίτιδα, γαστρικό έλκος, κολίτιδα)
Trigger point
Τι είναι τα trigger points?
Τα trigger points είναι μικρές αρκετά επώδυνες περιοχές μόνιμης μυϊκής σύσπασης που εντοπίζονται στις μυοτενόντιες περιοχές και επηρεάζουν συνήθως και την περιτονία.
Trigger points μπορούμε να συναντήσουμε κυριολεκτικά σε ολόκληρο το σώμα και αρκετές φορές είναι η κύρια αιτία ενός χρόνιου μυοσκελετικού πόνου.
Στο σημείο που δημιουργούνται δεν υπάρχει καλή αιμάτωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο –απαραίτητο για την καύση του «ενεργειακού καυσίμου», της γλυκόζης- και ως εκ τούτου μειώνεται η παραγωγή «ενεργειακού νομίσματος» (ή ATP) από τα μυϊκά κύτταρα και αυξάνεται η παραγωγή γαλακτικού οξέος και άλλων μεταβολικών προϊόντων μυϊκού καμάτου.
Οι μυϊκοί σπασμοί (trigger points) δημιουργούνται είτε προστατευτικά για να σταματήσουν την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση που δέχεται ο μυς από λάθος φορτίσεις ή υπερβολικό φορτίο, είτε δημιουργούνται σε μύες αναχαιτισμένους, αδύναμους – που δεν έχουν καλή δύναμη και σφίγγουν για να ανταπεξέλθουν στην κίνηση που τους ζητείτε να κάνουν.
Θεραπεία για trigger point
Ένας πιστοποιημένος – εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί να ‘’απελευθερώσει’’ αυτά τα επώδυνα και τεταμένα σημεία, βοηθώντας σημαντικά στην απομάκρυνση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του θεραπευόμενου μυ και της ανατομικής περιοχής που τον περιβάλλει. Η Manual Trigger Point Therapy περιλαμβάνει διάφορους χειρισμούς των μυών, του συνδετικού ιστού και της περιτονίας, με προεξάρχουσα την εφαρμογή πίεσης και μικροκίνησης στο trigger point.
Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του ο ειδικός θεραπευτής ή ένα ειδικό όργανο εφαρμόζει σταθερή πίεση με ελαφρά κυκλική φορά από έξω προς το κέντρο του Trigger point για 35 έως 45 δευτερόλεπτα. Η ένταση της πίεσης εξαρτάται από την αντοχή του ασθενή στο επώδυνο ερέθισμα. H τεχνική ονομάζεται “Ισχαιμική Πίεση” γιατί κατά την εφαρμογή το σημείο γίνεται λευκό λόγω της απομάκρυνσης του αίματος, ενώ με την απελευθέρωση της πίεσης κόκκινο λόγω της βίαιης επαναφοράς του αίματος.
Η τεχνική επαναλαμβάνεται για 3- 5 φορές ανάλογα με την κρίση του θεραπευτή. Στην συνέχεια εφαρμόζονται διατάσεις στον μυ ώστε να τον επαναφέρουμε στο σωστό μήκος και να αποκτήσει σταδιακά την φυσιολογική του ελαστικότητα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μην ξαναδημιουργηθεί το Trigger point να διορθώσουμε την αιτία που δημιουργήθηκε δηλαδή να διορθώσουμε την στάση και πολλές φορές την κίνηση του ασθενούς και να επαναφέρουμε την μυϊκή ισορροπία στην περιοχή.