Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία είναι μία πανάρχαια μέθοδος φυσικής και ολιστικής αγωγής, που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών λειτουργιών του οργανισμού μέσω της άσκησης πιέσεων σε συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία που βρίσκονται στα πέλματα, στα χέρια και στα αυτιά.

Η Ρεφλεξολογία ανήκει στον κλάδο των φυσικών συμπληρωματικών επιστημών και έχει τις ρίζες της στους αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Αίγυπτος), όπου εφαρμοζόταν σε ιατρικές πρακτικές.

Η θεωρία της ρεφλεξολογίας βασίζεται στην ύπαρξη των αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, στις παλάμες και στα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε  συγκεκριμένο όργανο ή τμήμα του σώματος. Ασκώντας ειδικές πιέσεις, τριβές και χειρισμούς με τα χέρια ή με τα ειδικά ξύλινα stick, o εξειδικευμένος ρεφλεξολόγος επιτυγχάνει τη διέγερση των αντανακλαστικών σημείων, τα οποία με τη σειρά τους ενεργοποιούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και την αντίδραση των οργάνων, αδένων και συστημάτων του οργανισμού που συνδέονται  με αυτά.

Φιλοσοφία και στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών λειτουργιών του οργανισμού, της αυτοκάθαρσης, της εξισορρόπησης και της ενίσχυσης των φυσικών δυνάμεών του.

 

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ρεφλεξολογία είναι μία απόλυτα ασφαλής, φυσική, ολιστική, ήπια και αφάρμακος μέθοδος, χωρίς παρενέργειες. Μπορεί να λειτουργήσει τόσο προληπτικά, διατηρώντας την καλή λειτουργία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και στην αντιμετώπιση παθήσεων στο σωματικό, νοητικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

Ενδεικτικά αναφέρονται: δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός, ευερέθιστο έντερο, άγχος, stress, κατάθλιψη, ατονία, κόπωση, κατάπτωση, ημικρανίες, ζάλη, εμβοές, ίλιγγοι, αλλεργίες, υπέρταση, υπόταση, αϋπνίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδες, διαταραχές λόγω κλιμακτηρίου, προβλήματα περιόδου, νευροφυτικά / ψυχοσωματικά προβλήματα, κατακρατήσεις υγρών, λεμφοιδήματα, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία, μυοσκελετικά γενικότερα και άλλα.

Απαραίτητο είναι να υπάρχει ιατρική διάγνωση ώστε ο ρεφλεξολόγος να είναι ενήμερος για τις παθολογίες του δέκτη και να μπορέσει να δημιουργήσει με ακρίβεια το ιδανικό πρόγραμμα.